PFAS in Moorslede

In juni 2021 besliste de Vlaamse Regering om alle locaties met een verhoogd risico op PFAS-verontreiniging, zoals brandweerkazernes, in kaart te brengen. Hiervoor wordt op meer dan 800 locaties in heel Vlaanderen onderzoek gedaan. Een overzicht van alle locaties vind je hier: www.dov.vlaanderen.be/portaal/?module=pfasverkenner Ook bij de brandweerkazerne in de Kerkhofstraat werden metingen gedaan.

Op verschillende meetpunten zijn verhoogde PFAS-waarden vastgesteld in de bodem en het grondwater. Daardoor is er voor omwonenden een risico op herhaaldelijke blootstelling.

No regret-maatregelen

Op basis van dit onderzoek adviseert het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) om no regret-maatregelen te nemen op die locatie en in een gebied van 100 meter rond de kazerne. Inwoners van dat gebied werden door de gemeente op de hoogte gebracht.Er zijn ook verdere bodem- en grondwateronderzoeken gepland in de nabije omgeving van de kazerne.

No regret-maatregelen zijn maatregelendie worden genomen uitvoorzichtigheid in afwachting van meer wetenschappelijke informatie. No regret-maatregelen zijn bedoeld om de bevolking te beschermen. Je vindt een overzicht van de no regret-maatregelen hier.

Wat kan je doen om blootstelling te beperken?

Als je lange tijd blootgesteld wordt aan PFAS, dan kan dat op lange termijn gevolgen hebben voor de gezondheid. Het zijn stoffen die we bijna niet kwijt geraken uit het lichaam en die zich dus opstapelen.

Om de blootstelling zoveel mogelijk te beperken, wordt gevraagd de maatregelen na te leven. 

Het wetenschappelijk onderzoek naar PFAS en de mogelijke impact op de gezondheid is nog volop in evolutie. Op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten en meetresultaten kan het AZG de maatregelen aanpassen.

Het lokaal bestuur staat in nauw contact met de OVAM en het AZG. Verdere informatie wordt uiteraard steeds gecommuniceerd. 

Meer info