Wespen, bijen, Aziatische hoornaars

Wespen zijn nuttige beestjes
Het wespenseizoen is opnieuw volop van start gegaan: je hebt een wespennest en wil het laten verdelgen. Onze brandweermensen staan dan ook klaar om je te helpen. Tegelijk roept de brandweer op om alleen hinderlijke of echt gevaarlijke wespennesten te melden. Het lijkt misschien niet zo, maar wespen zijn erg nuttige beestjes. Ze spelen immers een belangrijke rol in de natuur en fungeren als insectenbestrijder, want ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen. Ergens zijn ze dus ook een bondgenoot van de mens.

Heb je een wespennest achteraan de tuin of in een hok waar je nooit komt? Dan is een verdelging niet nodig. Het gif dat gebruikt wordt bij de vernietiging van een nest is bovendien ook schadelijk voor andere levende organismen, zoals vlinders en honingbijen. Wanneer je er dus voor kiest om wespen niet te laten verdelgen, draag je meteen ook je steentje bij aan het milieu.

Toch hinder?
Zit het wespennest toch op een hinderende plaats, dan kan je het laten vernietigen door de brandweer. Hiervoor kan je melding maken via volgend formulier: https://ebooth-midwest.verdi.cloud/report/f881e7cd-bb00-4fdd-8ac5-39cd4680febc.

In de drukkere wespenperiode (juli-augustus-september) gaan de wespennestverdelgers van onze zone driemaal per week op stap i.p.v. 2 keer: op maandag, woensdag en zaterdag.

Nesten van hommels en bijen zal de brandweer nooit verdelgen. Vergeet niet: de brandweer is er voor mens én dier. Toch last van een nest bijen of hommels? Dan verwijzen we je graag door naar een imker in jouw buurt.

Factuur
Het verwijderen van een wespennest is niet gratis. Na de verdelging ontvang je een factuur van € 53 exclusief btw (= € 64,13 inclusief btw). Indien de brandweer een tweede of volgende maal moet langskomen voor hetzelfde nest in hetzelfde kalenderjaar, is dit gratis. Indien de brandweer voor de vernietiging van een wespennest ter plaatse komt en vaststelt dat het niet om wespen, maar om hommels en bijen gaat, zal er geen actie worden ondernomen en zal er bijgevolg geen factuur opgemaakt worden.

Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar is een exotische en invasieve wespensoort die sowieso wél verdelgd moet worden. Ze heeft het immers gemunt op onze bijenpopulatie. Je kan deze soort herkennen aan haar opvallende gele poten en overwegend zwart lijf. Denk je deze soort gespot te hebben? Meld dit dan zeker via vespawatch.be (met foto!). Indien je melding ook effectief gevalideerd wordt - daar krijg je bevestiging van -, dan contacteert de verdelger je op basis van de gegevens die je achterliet via je melding.

De kosten voor het verdelgen van nesten van Aziatische hoornaars worden betaald door de gemeente als de nesten correct werden gemeld via vespawatch.be

De eerste nestjes die gebouwd worden zijn zogenaamde ‘embryo-nestjes’ (april – mei).  Ze zijn een pingpongbal groot en worden meestal ergens beschut aangelegd (in een hok, onder een afdak,…). Meld het nest ifv bestrijding, of bestrijd het zelf (in deze fase is de koningin dikwijls de enige in het nest). Steek het na zonsondergang af met een plamuurmesje in een pot, sluit de pot af en steek deze een nacht in de vriezer. Waarom bij donker? Omdat dan de koningin dan ook effectief in het nest zit.

Later op het seizoen (juni-juli) worden grotere ‘primaire nesten’ gebouwd. Ook deze nesten bevinden zich in de regel nog dicht bij de grond (ergens in een boomholte, onder een oversteek, in een nestkast of in een haag/struik). Bestrijd deze nesten zeker niet zélf, maar meld ze, zodat ze door een professional kunnen aangepakt worden! In deze fase ook voorzichtig zijn bij tuinwerkzaamheden (bv. hagen controleren vooraleer ze te snoeien).

Meer info over deze en andere insecten vind je op www.natuurpunt.be.


Contactinformatie